Program Asocijacije žena MIZ Busovača

Program Asocijacije žena MIZ Busovača

26.12.2015.g. je u Čaršijskoj džamiji u Busovači održan program koji su pripremile članice Asocijacije žena.

Program je započeo učenjem odlomka iz Kur'ana kojim nas je počastila naša muallima Kerima Pajić, nakon čega su djevojke iz Hora Asocijacije žena MIZ Busovača izvele ilahiju ''Kad bi doš'o Resule'' te svojim umiljatim i opuštajućim glasovima zagrijale srca prisutnih. Pored toga što su ovo dani organizacije manifestacija u čast našeg Miljenika Muhammeda s.a.v.s., mi smo sinoć imali još jedan jako lijep i poseban razlog našeg druženja. Naime, od samog početka osnivanja Asocijacije prva organizovana aktivnost, koja predstavlja osnovni i najvažniji temelj rada iste, jeste osnivanje Škole Kur'ana i arapskog pisma (sufare).

Škola Kur'ana je naišla na veliki odaziv kod žena, te se u protekloj 2015. godini održava svake subote poslije jacije-namaza u prostorijama Medžlisa. Sinoć smo ubirali plodove rada samih članica i njihovih predavačica! Dobili smo prve svršenice arapskog pisma (sufare)! Velika nam je čast što smo doživjeli ovakav trenutak i molimo Dragog Allaha dž.š. da da bereket u našem dosadašnjem ali i daljem radu. Amin!

Nakon uvodnih riječi u kojima je objašnjen cilj sinošnjeg okupljanja, glavni imam Ferid ef. Huseinbašić nas je počastio nadahnutim predavanjem o našem Miljeniku Muhammedu s.a.v.s., te ispred Medžlisa IZ Busovača svršenicama arapskog pisma uručio diplome i skromne poklone koji će im, nadamo se, biti podsjetnik na njihov dosadašnji rad ali i vjetar u leđa i podsjetnik da je ovo tek novi početak koji zahtijeva novi angažman u savladavanju pravilnog učenja Allahovog govora. Nakon uručenih diploma i poklona, naša gošća mr. Enisa Gazija-Pajt nas je počastila jako lijepim i poučnim predavanjem o fadiletima (vrijednostima) učenja Kur'ana, iz kojeg ćemo, nadamo se, uzeti pouku i poboljšati naš odnos prema Allahovom govoru. Za kraj su nas naše prelijepe djevojke počastile još jednom ilahijom, te je proučena dova na našem jeziku. Uz apel na sve sestre da se što više uključe u ovakve programe i druženja, te da se što više uključe u aktivnosti pri našem Medžlisu, druženje smo uz kahvu i kolače koje su za sve pripremile vrijedne polaznice Škole Kur'ana nastavili u prostorijama Medžlisa. Nadamo se da je ovo tek početak ovakvih i sličnih druženja i da će se u ista uključiti što veći broj naših džematlijki.