Asocijacija žena: Izlet u Konjic

Asocijacija žena: Izlet u Konjic

Subota, 28.05.2016. godine, 7.30 h ispred autobuske stanice u Busovači.

Krenule smo u Konjic bez nekih velikih očekivanja. Međutim, dolaskom na odredište ostale smo prijatno iznenađene ljepotom ovog malog grada na Neretvi. Jutarnja kahva uz huk Neretve, miris Mediterana i pogled na obnovljenu Staru kamenu ćupriju neizmjerna je Allahova blagodat.

Ako upitate Konjičane po čemu je njihov grad prepoznatljiv, dobit ćete jednoglasan odgovor - po drvorezbarstvu. Dvije porodice danas čuvaju stoljetnu tradiciju ove, slobodno možemo reći umjetnosti - Nikšići i Mulići. Nakon kahve i obilaska Kamene ćuprije obišli smo jednu od ovih porodica i imali priliku uživo pogledati ovaj zanat i njihove rukotvorine.

Usput smo pogledali i Vardačku džamiju koja je oštećena u ratu i kao takva ostala kao spomenik. Kako je glavna konjička priča o mostu, ponovo se vraćamo da pogledamo novu Staru kamenu ćupriju i penjemo se na vidikovac u blizini zbog pogleda na ovaj prelijepi gradić.

Vrijeme podne-namaza nas opominje da je islamski centar u blizini, i da nam je isti ostao da ga obiđemo. Nakon klanjanja namaza i odmora u lijepoj hladovini islamskog centra krećemo put Jablanice pod utiscima magičnog grada kojeg ostavljamo uvjereni u ljepotu i srdačne Konjičane. U Jablanici obilazimo Most na Neretvi, i Muzej Bitka za ranjenike, ne izostavljajući priliku da probamo čuveni jablanički burek ispod sača. Nakon toga krećemo ka etno selu ''Raj u raju'', koje je ujedno i naša posljednja destinacija na ovom izletu. Iako na prvi pogled prešareno, etno selo ''Raj u raju'' ostavlja lijepe dojmove i zaista je jedna od destinacija naše BiH koje vrijedi posjetiti.

U Busovaču se vraćamo umorne ali ispunjene i punih baterija da dočekamo mubarek mjesec ramazan. Es-selamu 'alejkum!