Nova mektebska godina počinje 9. septembra

Nova mektebska godina počinje 9. septembra

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstojeća 2023/2024. mektebska godina počinje u subotu, 9. septembra, upisom polaznika u više od 2.000 mekteba koji djeluju u okviru Islamske zajednice.
U prethodnoj mektebskoj godini bilo je upisano oko 105000 polaznika, od čega je više od 80000 u oko 1500 mekteba na području domovine, dok se ostatak odnosi na polaznike i mektebe koji u okviru Islamske zajednice djeluju u dijaspori i domovinskim zemljama.
- Nije zahvalno u okolnostima migracija stanovništva iznositi procjene i očekivanja o broju polaznika mektebske pouke u narednoj mektebskoj godini. Međutim, uzimajući u obzir iskustvo iz prethodnih godina i potencijal mogućih polaznika među osnovnoškolskom djecom koja ne pohađaju mektebsku pouku, možemo očekivati da broj polaznika neće biti značajno manji, a naravno, priželjkujemo da on bude i veći nego ranijih godina - kazao je za Agenciju MINA dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Prema njegovim riječima, mektebska pouka stabilan je i funkcionalan odgojno-obrazovni proces koji se odvija na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a što je rezultat dobre organizacije, odgovornog odnosa muallima i nadležnih u strukturi Islamske zajednice naspram mekteba i mektebske pouke.
 - Mektebska pouka osnov je i temelj odgojno-obrazovnog procesa, vjerskog poučavanja u Islamskoj zajednici. Broj osoba koje su direktno ili indirektno uključene u ovaj proces, od polaznika, muallima i roditelja, svjedoči o značaju i zainteresiranosti za mekteb i mektebsku pouku - kazao je dr. Svraka.
Mektebska pouka u 2023/2024. godini izvodit će se i realizirati prema Nastavnom planu i programu mektebske pouke koji su usvojili i odobrili Rijaset i Vijeće muftija Islamske zajednice.
- S obzirom na važnost i ulogu mekteba i mektebske pouke, za ostvarenje cilja i zadataka odgojno-obrazovnog procesa u mektebu nužno je angažiranje svih učesnika, kontinuirano traženje načina za unapređenje, te predan i odgovoran rad nadležnih na svim nivoima u strukturi Islamske zajednice - istakao je Svraka.
Govoreći o infrastrukturi potrebnoj za izvođenje mektebske pouke, on je ocijenio kako stanje zadnjih desetak godina značajno poboljšalo, ali da uvijek ima prostora za poboljšanja u skladu s pedagoškim standardima.
- Unapređenje i poboljšanje mektebske pouke možemo očekivati u kvantitativnom i kvalitativnom smislu. U tom kontekstu, prije svega, potrebna je ljubav i personalna volja muallima i drugih učesnika ovog odgojno-obrazovnog procesa, stručno usavršavanje i napredovanje muallima, poštivanje propisa koji se odnose na mekteb i mektebsku pouku, primjena Nastavnog plana i programa mektebske pouke, ilmihala i drugih učila - kazao je dr. Svraka.
Roditeljima i djeci je poručio "da je mekteb dio puta na putu do uspjeha i sreće".
- Mekteb vas čeka, mekteb je širom otvorio svoja vrata, a vrijedni muallimi i muallime svoja plemenita srca. Stoga, dragi roditelji, pozivam vas da upisivanjem i slanjem djece u mekteb izvršavate svoju roditeljsku obavezu odgajanja u skladu s islamskim moralnim normama i podučavanja osnovnim islamskim načelima. Podrška u tom pogledu vam je Islamska zajednica sa svojim mektebom, mektebskom poukom i muallimima i muallimama - kazao je dr. Svraka.
Ovom prilikom on je učenicima osnovnih i srednjih škola čestitao početak nove školske, ali i mektebske godine, uz dovu da ona protekne u zdravlju i da doprinese njihovom korisnom znanju i lijepom ponašanju.