Apel Islamske zajednice: Tokom sutrašnje džume pokazati odgovornost

Apel Islamske zajednice: Tokom sutrašnje džume pokazati odgovornost

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvaljuje svim vjernicima, imamima i članovima džematskih odbora koji su nakon jučerašnjeg djelomičnog otvaranja džamija pokazali odgovornost u pridržavanju i provođenju propisa i preporuka.

Istovremeno, Islamska zajednica još jednom apeluje na sve članove da pokažu samokontrolu i odricanje kako bi se djelomično otvaranje džamija provelo bez bilo kakvog rizika za zdravlje ljudi.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice vjernici se pozivaju da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da se u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno, da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

- Vjerovatno, zbog obavezne distance, neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove Zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće - ističe se u saopćenju.

Iz Rijaseta još jednom naglašavaju da prema Instrukciji koju je usvojio Rijaset 17. aprila 2020. godine u džamiju ne dolazi osoba koja:

- je pozitivna na korona virus

- je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virusnu infekciju

- ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje)

- je mlađa od 18 ili starija od 65 godina

- se nalazi u propisanoj izolaciji

- ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu ko je u samoizolaciji.

Izvor: Preporod.info