Plan vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1441. hidžretske godine

Plan vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1441. hidžretske godine

- Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazan 1441. h. godine, kada je i prva teravija, dok je prvi dan ramazanskog posta u petka 24. aprila. 

- Glavni imam održao je sastanak sa Kolegijem imama i na osnovu Uputstva Rijaseta IZ-e u BiH od 17. aprila 2020. broj: 02-03-02- 1718/20 o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1441. hidžretske godine donosi, uz Božiju pomoć, odluku o načinu organizacije za područje Medžlisa IZ-e Busovača.

 

- PREDRAMAZANSKE AKTIVNOSTI

 

1. Džematski odbori trebaju urediti, očistiti i izvršiti dezinfekciju svih džematskih prostorija, kao i uređenje harema i svega što je pred ramazan običaj u džematu.

2. Zadužuju se džematski odbori u saradnji sa mladima da u svako domaćinstvo dostave vaktiju i ovu obavijest, zatim postave na oglasne ploče svih vjerskih objekata i na elektronske platforme džemata.

 

- PORUKA RAMAZANA 2020: „PORODICA JE DŽEMAT“

 

- RAMAZANSKE AKTIVNOSTI

 

1. Organizacija vjerskih aktivnosti obavljat će se samo u džematima sa stalnim imamima. Ukoliko u toku ramazana dođe do prestanka stanja nesreće Medžlis će uložiti dodatni napor za pokretanje vjerskih aktivnosti i u drugim džematima-punktovima shodno mogućnosti.

2. Zbog poštivanja mjere nadležnih organa da nije dozvoljeno javno okupljanje u bilo kojem broju, džematlije dnevne namaze, teraviju i druge ibadete trebaju obavljati u porodičnom/kućnom ambijentu.

3. Dok traje stanje nesreće organizacija ibadeta u džamijama ostaje po dosadašnjim preporukama nadležnih organa.

4. Imami će organizovati učenje mukabele uz poštivanje mjera nadležnih organa.

5. Imami će, dok traje stanje nesreće, sa džematlijama komunicirati i putem elektronske platforme džemata (fb. stranica džemata), te putem stranice Medžlisa.

6. Džematski odbori će organizovati dežurstva u službenim prostorijama džemata sa jasno naznačenim vremenom, mjestom i načinom za izvršenje propisa zekata, sadekatu-l-fitra, fidje i dobrovoljnih priloga, te obaveze članarine, uz poštivanje mjera nadležnih organa.

7. Iftare provoditi isključivo sa članovima domaćinstva poštujući odredbe nadležnih organa.

8. Medžlis će u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta i drugim humanitarnim organizacijama izvršiti podjelu ramazanskih paketa potrebnima u skladu sa mogućnostima, uz poštivanje mjera nadležnih organa.

9. Rijaset će putem Media centra IZ-e organizovati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletul-bedr, Fethul-meke i Lejletu-kadr ). Također, Muftijstvo, medžlisi i džemati će organizovati online predavanja i programe za mubarek noći.

Napomena:

- Smjernice date u obavijesti važe za organizaciju vjerskih aktivnosti u ramazanu 1441. h.g. za vrijeme trajanja stanja nesreće do donošenja odluke od Rijaseta o prestanku važenja.

- Organizacija Bajrama i obilježavanja Dana šehida biti će tretirana posebnom obavijesti.

 

Ramazan mubarek olsun!

 

Gl. imam hfz. mr. Adnan-ef Srebrenica