Mevlud uoči otvorenja džamije u džematu Bukovci

Mevlud uoči otvorenja džamije u džematu Bukovci

U subotu, 24.08.2019. godine, poslije akšam-namaza u džematu Bukovci upriličen je mevludski program povodom otvorenja džamije.

U prepunoj džamiji i prelijepoj atmosferi uvodne riječi uputio je imam džemata Amer-ef. Ajanović, a učenje mevluda uz nekoliko ilahija izveli su imami Medžlisa islamske zajednice Busovača.

Nakon programa prisutnima se obratio glavni imam MIZ Busovača mr. hfz. Adnan-ef. Srebrenica koji je poselamio prisutne i džematlijama čestitao ovaj mubarek. Glavni imam se u svom obraćanju posebno zahvalio svima onima koji su bili vakifi i koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ove džamije te je naposlijetku uputio dovu Allahu dž.š. da ova džamija bude mjesto zbližavanja džematlija.

Poslije glavnog imama obratio se i izaslanik muftije travničkog, sekretar travničkog muftijstva prof. Rešad-ef. Lendo koji je u jako nadahnutom govoru poručio džematlijama da sada nakon što su izgradili džamiju moraju raditi na tome da izgrade sebe u prave muslimane.

On je takođe skrenuo pažnju i ukazao na aktuelne probleme s kojima se Bošnjaci danas susreću, a posebno problem kladionica gdje naš narod troši najviše novca.

Po samom završetku programa proučeno je ašere i dova, a zatim je klanjana jacija-namaz. Potom su vakifima uručene vakufname, te je upriličena večera za sve prisutne.