U Novom Travniku proučena hafiska dova hafizu Benjaminu Grabusu

U Novom Travniku proučena hafiska dova hafizu Benjaminu Grabusu

U nedjelju 8. jula 2018. godine u Čaršijskoj džamiji u Travniku upriličena je hafiska dova hafizu Benjaminu Grabusu.

Ovom svečanom činu pored hafizove rodbine, prijatelja, džematlija prisustvovali su i izaslanik Reisu-l-uleme hafiz dr. Halil Mehtić dekan IPF u Zenici, hafiz dr. Fadil Bektaš u svojstvu muhaffiza, Haris-ef. Amidžić glavni imam Medžlisa Novi Travnik i njegovi prethodnici na toj funkciji Teufik-ef. Begović i Fahrudin-ef. Haseljić, hafizi te imami sa područja MIZ Novi Travnik.

Uvodne riječi dobrodošlice prosutnima je uputio glavni imam MIZ Novi Travnik Haris-ef. Amidžić. Potom su pristni hafizi proučili odabrane dijelove iz Kur'ana. Učenje Kur'ana je završeno učenjem kratkih sura od strane hafiza Benjamina Grabusa.

Hafisku dovu mladom hafizu proučio je muhaffiz dr. Fadil Bektaš, nakon čega se obratio izaslanik Reisu-l-uleme hafiz dr. Halil Mehtić. On je u svome obraćanju posebno istaknuo sljedeće stvari: vrijednost učenja Kur'ana, vrijednost hifza i hafiza te sljedstveno tome važnost ovakvih programa na kojoma uvijek treba prisustvovati veliki broj ljudi.

Prenoseći selame i hajr dovu od Reisu-l-uleme hafiz dr. Halil Mehtić na kraju je hfz Benjaminu uručio diplomu za položeni hifz pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz biografije mladog hafiza:

Benjamin Grabus, sin Safeta i Nisvete, rođen je 27. februara 1995. godine u Travniku. Nakon završene osnovne i srednje škole upisao je Fakultet za islamske studije na Univerzitetu u Kasimu gdje je trenutno na trećoj godini studija. Oženjen je sa Mirsada hanumom s kojom ima sina Rejjana. Benjamin je polagao hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH u periodu od 18.6. do 27.7.2018. godine u Sarajevu. Njegov muhaffiz je bio hafiz dr. Fadil Bektaš kojem je ovo 37. hafiz koji je uspješno položio hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice.