Posjeta Medžlisu Islamske zajednice Busovača

Posjeta Medžlisu Islamske zajednice Busovača

U petak, 20.11.2015. godine delegacija Muftijstva travničkog i Elči Ibrahim-pašine medrese posjetila je MIZ Busovača. Naime, riječ je o već ustaljenoj praksi da se svakog mjeseca u toku zimskog računanja vremena posjeti po nekoliko džemata Muftiluka travničkog, održi predavanje, ponudi prilika prisutnim da postavljaju pitanja, te da se nakon predavanja nastavi druženje sa džematlijama.

Tokom ove posjete Muftija dr. Ahmed-ef. Adilović boravio je u džematu Putiš, sekrtar Muftijstva Rešad-ef. Lendo u džematu Rovna, profesori medrese mr. Asim Hodžić u gradskoj džamiji u Busovači, Omer Meštrovac u džematu Lugovi, mr. Ahmed Omerdić u džematu Kaćuni i Husejn Tutić u džematu Bukovci. Nakon obavljene jacije-namaza predavači su se prigodnim vazu-nasihatomo obratili prisutnim džematlijama. 

U džematu Putiš muftija Adilović govorio je o izazovima sa kojima se današnji muslimani susreću, te o načinima kako odgovoriti na te izazove. Jedan od glavnih jeste odgoj omladine, koja je danas izložena raznim utjecajima, pa treba sve učiniti da se zaštite od negativnog utjecaja alkohola, droge, prostitucije, igara na sreću, te ekstremnog shvatanja islamskog učenja. Rješenje za sve probleme je ispravno shvatanje islama, odnosno slijeđenje Kur'ana i Sunneta, što je oporučio i sam Muhammed, s.a.v.s.