Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 486. godišnjicu

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježava 486. godišnjicu

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, obilježava 486. godišnjicu neprekidnog rada.
Prema riječima pomoćnika direktora za nastavu prof. Halima Husića, o značaju i ulozi Medrese za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za Bošnjake na ovim prostorima, najbolje svjedoči njeno skoro petstogodišnje postojanje.
- Od osnivanja 1537. godine do danas, Medresa je u svakoj novoj historijskoj epohi nalazila svoje mjesto i djelovanje prilagođavala potrebama, vremenu i prilikama kroz koje je prolazila.
 Ona je danas srednja vjerska škola, s nastavnim planom i programom koji je veoma sličan gimnazijskom, a kako bi njenim svršenicima bilo moguće upisati bilo koji fakultet u BiH ali i van države.
Ustanovili smo naši svršenici studiraju u petnaest zemalja, na desetinama različitih i najprestižnijih univerziteta, te postižu zavidne rezultate. Također, zauzimaju visoke pozicije u različitim oblastima, kako u BiH tako i u svijetu - kazao je za Agenciju MINA prof. Husić.
On je naglasio da ovu godišnjicu kolektiv dočekuje s posebnom radošću, jer su nedavno pokrenuti radovi na adaptaciji, rekonstrukciji i opremanju zgrade ženskih odjeljenja Medrese.
- Taj, za nas veoma bitan posao, odgađan je dugi niz godina, a brojni uzroci su nas ometali u tome. Sada su radovi konačno krenuli i nadamo se da će zgrada pružati bolje uvjete za smještaj, rad i ostale aktivnosti naših učenica.
 Posebno nas raduje činjenica da smo otvorili mogućnost da se alumnisti Medrese uključe u projekat i svojim prilozima pomognu adaptaciju zgrade u kojoj su mnogi od njih i sami boravili - kazao je prof. Husić.
Dodao je da ih hrabri i odgovoran odnos učenika, te njihov uspjeh u savladavanju gradiva.
- Naravno, treba imati na umu da je kraj prvog polugodišta i da pravi uspjesi tek predstoje. Važne su nam i brojne vannastavne aktivnosti koje uključuju veliki broj učenica i učenika. Poznato je da se Medresa uključuje u skoro sva kantonalna takmičenja, zajedno s drugim srednjim školama KS, te da postoje i za nas izuzetno važna međumedresantska takmičenja - istaknuo je profesor.
Naveo da je nastoje i što veći broj učenika uključiti i u druga takmičenja "kako u sportskim disciplinama, jezicima, debatama i konkursima tako, i u aktivnosti ekologije, očuvanja životne sredine, humanitarnog rada, medijske promocije škole i učeničkih aktivnosti, te organizovanja kvizova, tribina, akademija, promocija knjiga i drugih projekata".
- Naravno, za nas su prioriteti đački list Zemzem, emisija Moja medresa koja se emituje na Radiju BIR, i drugi dugotrajni sadržaji. Među njima je i posjeta Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Tako smo u Memorijalni centar od 2000. godine odveli sve generacije, uz bogat program i poseban protokol koji svake godine dograđujemo. Važno je da spomenemo i projekat 'Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne', koji je važan za sve medrese - naglasio je Husić.
Kazao je da je Dan škole obilježen nizom tradicionalnih aktivnosti, kao što su sportska takmičenja, literarni konkurs, kviz, a najavio je da je centralni događaj svečana akademija, koja će biti održana u petak, 6. januara 2023. godine, u 14.30 sati.
- Ranije je upriličena svečanost na kojoj su proglašeni pobjednici u svim ovim aktivnostima i uručena priznanja, pohvale i nagrade za odličan uspjeh i primjerno vladanje, za rezultate na takmičenjima i slično. Sutra u 13.00 sati je svečana sjednica Vijeća, na kojoj će biti uručena posebna priznanja po jednoj osobi iz reda nastavnika i odgajatelja, te jednoj osobi od tehničkog osoblja, koje su svojim dugogodišnjim radom dali poseban doprinos. Ove godine to su hafiza dr. Behija Durmišević, profesorica Fihka, i Šerifa Delalić iz reda tehničkog osoblja - kazao je prof. Husić.
Na svečanoj akademiji tradicionalno budu proglašeni laureati, osobe koje su dale poseban doprinos afirmaciji Medrese kroz svoj rad. Bira se jedna osoba koja radi van institucija Islamske zajednice i jedna osoba koja je unutar Islamske zajednice.
- Ove godine to su dr. Munir Mujić i prof. Ismet Veladžić, te ćemo im sutra uručiti plakete. Također, uručit ćemo zahvalnice i priznanja i jednom broju 'prijatelja Medrese' koji svojim radom pomažu ovu ustanovu - kazao je prof. Halim Husić.
Poručio je da će i u budućnosti biti nastavljena primarna zadaća odgojno-obrazovnog programa Gazi Husrev-begove medrese - najbolje obrazovanje i najljepši odgoj i izgradnja visokih moralnih vrijednosti učenika i učenica.
(MINA)