Centralna manifestacija povodom Svjetskog dana hidžaba na području Muftijstva travničkog u Novom Travniku

Centralna manifestacija povodom Svjetskog dana hidžaba na području Muftijstva travničkog u Novom Travniku

U subotu navečer, 02. februara 2019. godine, nakon jacije namaza u Gradskoj džamiji u Novom Travniku održan je centralni program povodom Svjetskog dana hidžaba za nivo Muftijstva travničkog.

Broj žena iz džemata MIZ Novi Travnik, kao i drugih medžlisa premašio je sva očekivanja, tako da je prostor u holu Islamskog centra predviđen za ovu manifestaciju bio nedovoljan za sve goste, pa cijeli program izveden u džamijskom prostoru.

Na početku programa prisutnim hanumama se obratio glavni imam Haris-ef. Amidžić, te izrazio dobrodošlicu gostima, a nakon toga se koordinatorica Odjela za porodicu, brak i ženski aktivizam pri MIZ Novi Travnik, Fata Hajrić obratila skupu. Gost predavač ispred Rijaseta IZ u BiH i nadležne Uprave, je bila dr. Safija Malkić koja je govorila na temu Hidžaba, a manifestaciji je prisustvovala i koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu travničkom prof. Lejla Bešo – Haskić.

Program manifestacije svojim milozvučnim učenjem ilahija uljepšale su i članice hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika. Na kraju programa podijeljeno je oko 50 mahrama izvlačenjem brojeva, te dva Tefsira ibn Kesira i Rijadus-salihin sretnim dobitnicama. 

Nakon što se program završio, druženje je nastavljeno u prostorijama Islamskog centra uz zakusku koju su pripremili domaćini, članice Aktiva žena MIZ Novi Travnik.